Innan ett företag väljer att köpa in tjänster från en webbyrå ställs ofta en rad frågor. Man vill helt enkelt vara säker på att man betalar för den tjänst som efterfrågas. Om man tittar runt hos flera byråer och dess hemsidor så är det vissa frågor som mycket ofta visas under företagens FAQ. Med andra ord vanliga frågor som ställs till en webbyrå.
Vilket domännamn borde jag ha?
Det beror helt på vad för slags företag det är som ska ha hemsida. Men överlag rekommenderas namn som är lätta att stava så att kunderna snabbt hittar fram. Är det ett företag bör namnet även spegla företagsnamnet.
Vad kostar en hemsida?
Detta kanske är den absolut vanligaste frågan som en webbyrå får. Men även den fråga som är svårast att svara på. En webbyrå kanske svarar att lägsta priset är 20 000 kr medan en annan har lägsta nivån på 2 000 kr. Det beror helt på vad sidan ska innehålla för funktioner, hur mycket kunden gör själv och vad målet är. Enda vägen att få svar på frågan är att be om offert.
Kan jag byta domännamn men ha kvar hemsidan?
Ja, det är möjligt. Det är inte ett speciellt stort jobb för en webbyrå att genomföra detta.
Varför finns det månadskostnad?
Om du bör anlita en webbyrå med eller utan månadskostnad beror helt på vad du vill ha för service. För det är generellt detta som skiljer mellan dessa två alternativ. En del byråer bygger enbart hemsidor om kunden även tecknar ett serviceavtal. Det betyder att denna webbyrå med webbplats ska ha en årsavgift under ett visst antal år och under denna tid tar hand om säkerhetsuppdateringar och justeringar. En orsak att man erbjuder detta är att byrån vill ha kontroll över den produkt de skapat så att inte kunden blir missnöjd om en uppdatering skulle innebära att sidan inte fungerar. Samtidigt blir det en smidig lösning för kunden som därmed inte behöver bry sig om detta under löptiden.
Samtidigt skapar ju denna månadskostnad en högre kostnad än om man enbart betalar för själva webbplatsen utan att sedan betala för löpande underhåll.
Kan en webbyrå även ta hand om sökmotoroptimeringen?
Både ja – och nej. Här får man som kund fråga sig fram vad företaget menar med sökmotoroptimering. Det finns det som enbart jobbar med text och struktur på sidan, de som även jobbar med de tekniska momenten samt de som även jobbar med länkar. Det finns generellt många företag som inte jobbar med länkar eftersom detta anses ”bryta” mot Googles riktlinjer. Samtidigt är det uppenbart att länkarna väger extremt tungt och de allra flesta renodlade SEO-företag jobbar med länkar för att påverka deras kunders ranking.
Vad händer om jag inte blir nöjd?
Om du låter en webbyrå bygga din hemsida bör du vara med i hela processen och därmed godkänna den bit för bit. Då kan man inte komma efteråt och klaga på att hemsidan inte blivit som man tänkt sig. Att däremot bara lämna över allt på byrån och inte vara insatt förrän hemsidan är klar är att ta en stor risk. Kom ihåg att tjänster överlag inte kan reklameras. Om webbyrån däremot har gjort kontraktsbrott kan de stämmas – något som är lång och, i vissa fall, dyr process.