Mögel är ett samlingsnamn för olika typer av svampar som producerar och bildar så kallade mögelsporer. Dessa mögelsvampar bildas både i inomhusmiljö och utomhus. Mögel trivs i varma miljöer och kan princip växa och ta form överallt.
Hur många varianter av mögel finns det?
Det finns som sagt olika typer av mögel. Mögel som växer inomhus kan bland annat vara vit i färgen och i badrum brukar det växa mögel som är gråaktig. Den vanligaste typen som kan hittas i hem och hushåll är dock svartmögel. Svartmögel bildas på ytor som exempelvis trä, papper eller väldigt smutsiga ställen.
Det är omöjligt att se när mögel precis börjar ta form, eftersom sporerna är så små. Sporerna är väldigt tåliga och kan överleva under svåra förhållanden. Det spelar ingen roll om det är torrt eller kallt. Så fort det finns någon slags fuktig yta kan mögel börja växa. Inomhus förekommer det speciellt i källare eller bad/dusch utrymmen. Utomhus kan det börja växa på kompost eller på växter och träd som börjar bli dåliga eller redan är döda.
Hur upptäcker man mögel?
Det kan vara svårt att upptäcka mögel i tid. Speciellt på ställen där man inte kan se mögel med blotta ögat, till exempel i väggar eller bakom en möbel. Det som avslöjar mögel kan dock vara en konstig unken lukt. Lukten kan sätta sig på kläder och annat material av textil.
Åtgärdas inte problemen kan det leda till stora hälsoproblem för oss människor. Det kan ge astmabesvär och allergier som följer med en resten av livet. Så det är viktigt att få bukt på mögelbesvär i tid. Förutom hälsoproblem så kan även ditt hus ta skada. Om det är massiva fuktskador som är orsaken till mögelbildningen så kan det betyda att du måste renovera ditt hus och lägga ned mycket pengar på ombyggnad.
De vanligaste orsakerna och vad du ska tänka på
De mest vanliga orsakerna till att mögel bildas inomhus är bland annat dålig ventilation och fuktskada på stora delar av huset. Det kan också uppstå redan vid vid själva byggandet om fuktskadat material har använts rätt. En till orsak kan vara att dräneringen av husets grund har varit dålig eller att det har uppkommit läckage i till exempel tak eller vattensystem.
Tecken att titta efter om du misstänker fuktskada är olika missfärgningar eller fläckar av fukt, både inomhus men också på husets fasad. Har du en golvmatta kan det uppkomma bubblor eller om dina väggar är målade med färg kan färgen lossna. En till varningssignal att vara uppmärksam på är silverfiskar. Om du upptäcker en stor mängd silverfiskar på kort tid betyder det att fukthalten är väldigt hög.
Man kan tänka på vissa saker för att förebygga fuktskador och mögel. Tänk på att göra rent i badrummet regelbundet, genom att hålla rent får du bort mögelfläckar innan dem hinner sprida sig. När du duschar se till att ha draperi och torka bort allt vatten på golvet för att undvika fuktbildning. Det är också viktigt att vädra badrummet efter duschen, samt se till att alla ventilationer och system fungerar som de ska. Är ventilationen i perfekt skick minskar risken för mögel och fuktskador enormt.